Avem parte de un scenariu cu deja-vu. Încă un colos industrial este pe cale să se prăbușească din neglijența statului.
Șantierul naval Damen Mangalia nu mai are comenzi și va rămâne în scurt timp fără bani de salarii, în condițiile în care statul român, fiind acționar majoritar, trebuie să asigure conducerea operațională și managerială a șantierului din Mangalia,iar finanțarea și căutarea de comenzi le revin(e) (nu se știe cui, deoarece nimeni nu – și asumă nimic)… pe deplin. Oare din ce or să plătească salariile angajaților?
Contextul general
La începutul lunii august 2023, firma olandeză Damen a notificat oficial statul român că nu va mai asigura niciun fel de finanțare la șantierul din Mangalia și nu a mai adus comenzi noi.
Compania a convocat o adunare generală extraordinară a acționarilor pentru 14 noiembrie, în care cere statului „suplimentarea finanțării pentru anul 2023 și suport în finanțare”, după cum arată convocatorul AGEA, publicat în Monitorul Oficial.
Potrivit informațiilor existente, o convocare similară a acționarilor a avut loc pe data de 11 septembrie 2023, iar atunci reprezentanții statului ar fi refuzat să acorde finanțarea cerută. În aceste condiții, ar exista riscul ca șantierul să rămână fără bani de salarii în câteva luni, dacă statul român nu vine cu vreo sursă de bani.
Olandezii de la Damen au refuzat să comenteze
Mai mult decât atât, din moment ce toate aceste informații sunt publice, reprezentanții și investitorii olandezi se feresc să-și exprime în detaliu punctul de vedere.
Totuși, subiectul a generat controverse în spațiul mediatic, așa încât, ca urmare a unor demersuri și solicitări, Damen a redactat următoarele:
„Ca urmare a întrebărilor dumneavoastră și având în vedere că nu există nicio evoluție relevantă a situației, care să necesite completarea declarațiilor noastre în acest moment, toate informațiile pot fi găsite în cele două comunicate de presă anterioare ale Damen Holding BV”, au spus reprezentanții companiei, la solicitarea noastră și a celor de la HotNews.ro.
Pe 11 august, Damen admitea, fără nicio reținere: „Așa cum Damen a notificat toate autoritățile responsabile, încetarea contractului de asociere este deja în vigoare de la 03.08.2023. Damen așteaptă doar cooperarea părții române pentru o implementare eficientă a procedurii de retragere, cu cât mai puține perturbări posibile pentru toate părțile interesate. Soluția nu este să se formeze comitete și comisii. Ceea ce este, în orice caz, prea puțin și prea târziu. Mai mult, Damen Holding nu a fost contactat de nicio autoritate și nu are discuții în prezent cu nicio comisie”.
Reacția statului… tardivă
Anul acesta, legislația privind guvernanța corporativă a fost modificată din nou, prin Legea 187/2023, aceasta fiind unul dintre jaloanele impuse de PNRR. Prin aceeași lege a fost înființată și Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice.
Noua lege, inițiată de Guvern, nu a mai preluat și excepția unde se încadra Șantierul Damen Mangalia, întrucât Comisia Europeană nu a mai acceptat vreo excepție. În timpul dezbaterii din Parlament, Ministerul Economiei a venit cu un amendament prin care avertiza că o plecare a Damen va duce la executarea statului român și la probleme sociale în județul Constanța. Amendamentul nu a fost votat însă de către Parlament.
Sursa foto :https://google.com
Acest material a fost realizat de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor al platformei BPNews Toate drepturile rezervate!