Stiri de Constanta
AfaceriFinantePoliticaUncategorizedWorld

ROBOR și semnele unui posibil Cartel Bancar?! Guvernatorul BNR cu nume de cod Manole ce face?!

În ultimii ani, cetățenii români au asistat la evoluții semnificative ale indicatorilor financiari, în special la diferența dintre rata anuală a inflației și indicele ROBOR. Această diferență a atras atenția multor persoane și a ridicat întrebări legate de modul în care sunt stabilite aceste rate și dacă există practici neloiale în joc.

În octombrie 2022, rata anuală a inflației a atins un nivel alarmant de 15,3%, iar ROBOR la 6 luni era de 8,31%. Această diferență din 2022 de 6,99% dintre inflație si ROBOR s-a schimbat anul acesta!

În octombrie 2023, rata anuală a inflației a scăzut la 8,8%, iar ROBOR la 6 luni a fost de 6,44%. Diferența dintre aceste rate s-a redus la 2,36%. Cu toate acestea, întrebarea care se pune este de ce nu a scăzut ROBOR-ul într-un ritm similar cu inflația la fel ca anul 2022. Adica trebuia sa avem ROBOR-ul acum la doar 1,81% si nu 6,44%. Este acesta un semn al existenței unui cartel al băncilor sau a unor grupuri financiare care au influențat prețurile dobânzilor pentru propriul lor beneficiu?

Scepticismul în creștere cu privire la ROBOR nu este nejustificat. În alte țări, autoritățile de reglementare au investigat și au sancționat băncile pentru manipularea unor astfel de rate de referință. Este crucial să ne asigurăm că piața financiară din România este transparentă și echitabilă pentru toți participanții, inclusiv pentru cetățeni.

Transparența și supravegherea riguroasă ar trebui să fie o prioritate pentru autoritățile financiare și pentru instituțiile de reglementare. Cetățenii români merită să știe că indicatorii financiari care le afectează direct viața și finanțele sunt determinați în mod corect și imparțial.

Este imperativ să continuăm să cerem claritate și responsabilitate în stabilirea și gestionarea indicatorului ROBOR. Diferențele semnificative dintre ROBOR și inflație nu trebuie să treacă neobservate. În acest sens, cetățenii, organizațiile și autoritățile ar trebui să colaboreze pentru a asigura o piață financiară mai corectă și mai transparentă pentru toți românii.

Ninel PEIA

 

Related posts

Noul Cod Rutier aduce amenzi mari pentru șoferi.

StirideConstanta

Drama Ucrainei: Tineri Trimisi la Război și Imperativul Urgent al Negocierilor Politice

Spectacol Epico-Istoric la Adamclisi: „La Marginea Imperiului”

StirideConstanta

Trump îşi arată abilităţile de comedian în faţa instanţei: Nevinovat şi Convingător

Demiterea lui Raed Arafat de catre Prim-ministrul Marcel Ciolacu ar reprezenta o mișcare curajoasă și decisivă, având potențialul de a transforma liderul politic într-un erou național

Maria Dobrogea

„Zburătorul” vă așteaptă la sala Dalles, sâmbătă, 1 iunie, ora 19:00

Maria Dobrogea

Leave a Comment

StirideConstanta.ro
StirideConstanta.ro